anulare
Afişează rezultate pentru 
Caută în schimb 
Ați dorit să scrieți: 

Abonament sau cartelă? Care ar fi cel mai indicat?

Pololică
#StarMember

          Salutare!

            M-am gândit că o mică dezbatere asupra utilității privind baza serviciilor unui operator (în cazul nostru, Orange) și cum ar fi mai utile fiecare în parte. Nu voi încerca să includ toate avantajele și dezavantajele întrucât foarte probabil îmi vor scăpa una-alta.

 

            Zic să intrăm în pâine și să începem:

 

Abonamentele

 

            Punctul de baza al unui operator este abonamentul deoarece oferă un anumit grad de stabilitate față de o cartelă. Abonamentele (la plural) pot fi un avantaj fata de o situație similară raportat la cartele pe baza reducerilor primite, dar și a unei fidelizari la anumite intervale de timp.

            Dar, ca toate în viață, există un început, iar pentru un abonament acest început este de doua feluri:

  • deschidere prin număr nou. Această metodă este utilizată pentru cei care nu au un număr din altă rețea și „inexistenți”
  • portarea unui număr. Această metodă este recomandată pentru cei care vor să schimbe rețeaua din motive diverse (sunt prea multe motive pentru care a enumera mutarea dintr-o rețea în alta)

 

            Bun! Deschiderea unui abonament presupune două variante:

  • abonament cu reducere la telefon
  • abonament fără reducere la telefon

           

            Diferența? Reducerea aplicată: ori abonament cu mai multe resurse sau preț lunar scăzut, ori beneficii standard (pentru abonamentul respectiv) și un telefon redus.

 

            Să vorbim despre abonamentele cu telefon redus.

 

            Sunt cele mai „căutate” abonamente deoarece se merge pe premisa că telefonul vechi este depășit moral sau chiar nu există. Evident, reducerea oferită la telefon este proporțională cu prețul plătit lunar ca taxă de abonament, dar și cu valoarea de piață a telefonului ales.

            Un echilibru intre valoarea telefonului și valoarea abonamentului este foarte recomandată deoarece un abonament cu valoare mică nu va aduce o reducere mare la un telefon scump. Important de luat în seamă cât suntem dispuși să cheltuim lunar, cât putem plăti ca avans („upfront”) la telefon, la ce vom folosi telefonul și dacă un telefon mai scump ne va ajuta să folosim resursele în mod optim.

 

            Abonamentele fără telefon redus.

 

            Aceste abonamente sunt recomandate pentru cei care au deja un telefon în stare buna de funcționare sau celor care nu intenționează să-l schimbe într-o perioadă de doi ani.

 

            Resursele abonamentelor.

 

            Aici discuția va deveni mai interesantă. Deja nevoile fiecăruia diferă și este greu să oferi un standard pentru mulți utilizatori.

            Momentan, ofertele de abonamente sunt împărțite pe trei categorii:

 

  • online: cu reduceri de preț de 20% sau 50% și cu dublare de beneficii;
  • offline (magazine): fără reduceri și dublare de beneficii
  • portare: oferă o reducere a taxei lunare de abonament de 6 luni sau 24 luni (Smart 15)

 

            La ora actuală (început de octombrie 2023), singurul abonament fără 5G este Fun 6 (care este și cel mai ieftin abonament Orange), restul (Fun 9, Fan 11, Smart 15, Smart 20 și Smart 25) oferă acest acces.

            De reținut faptul că abonamentele sub 10E nu ofera acces la roaming.

 

            Bun. Am vorbit despre abonamente la modul individual, dar ce se întâmplă dacă aboanatul are sau vrea mai multe numere? Evident, poate deschide câte abonamente doresște (nu am văzut să existe o limită maximă) și îi pot aduce diverse beneficii:

 

  • oferta de Familie (Orange Family): reducere la prețul total sau beneficii suplimentare, în funcție de valoarea abonamentelor deținute (la ora actuală abonamentele trebuie minim două ți să fie de minim 8E și 10E)
  • oferta Love (servicii mobile și servicii fixe): beneficii la preț redus față de suma prețurilor individuale. Ca bonus, pe lângă reducerea aplicată asupra sumei totale, se poate oferi și o reducere la aparatura achiziționată, în funcție de vechimea în rețea;
  • reîncîrcarea cartelelor aduce bonus de net (pentru reîncărcare de minim 5E) și puncte (pentru reîncărcare de minim 6E).

 

            Am vorbit despre avantajele oferite de un abonament, dar care sunt părțile mai puțin vizibile? Păi, ca orice în viață, sunt ți părți mai puțin favorabile:

 

  • perioada contractuală pentru beneficii maxime este de 24 de luni (adică doi ani), ceea ce ar putea fi un inconvenient pentru cei care sunt sensibili la beneficii;
  • modificarea resurselor se face fie trecând la un abonament cu o taxă mai mare, ori activând o opțiune, ori așteptând perioada de fidelizare;
  • fidelizarea se face în apropierea de „scadența” perioadei minime contractuale (de obicei, în apropierea finalului celor 24 de luni)

 

            În mare, cam atât despre abonamente ți să trecem la următoarea categorie:

 

            Cartelele:

                         Spre diferență de abonamente, marele avantaj al acestui serviciu (cartelele preplătite) este libertatea de mișcare privind resursele și posibilitatea de schimbare în funcție de necesitățile imediate.

            Un alt avantaj al cartelelor este bonificația primită la reîncarcări, ceea ce nu este disponibilă la abonamente (asta dacă tot facem o comparație între serviciile oferite de Orange).

            Pentru a utiliza acest serviciu, nu este necesară prezența într-un magazin Orange, ci simpla achiziție a unei cartele (de la magazinele Orange până la magazinul din colț) este suficientă.

            Opțiunile pot fi sau nu active, cu sau fără credit. Un alt mare avantaj al cartelelor este dat de faptul că menținerea activă a cartelei (practic, mentinerea activă a numărului) nu este ținută de reîncărcarea lunară sau activarea unei opîiuni. Este necesar doar încărcarea la maximum 6 luni și folosirea de credit (indiferent de valoare). Deci, cu o reîncarcare de la 4 la 200E se pot obține o perioadă de grație de 180 până la 300 zile, principala diferență fiind perioada activă (în care creditul poate fi consumat ca atare sau pentru activarea unei extraopțiuni).

 

 

            Ca dezavantaje, aș enumera:

  • TVA-ul se plătește suplimentar, prețurile afișate neincluzând această taxă
  • perioada de valabilitate („luna”) este diferită față de abonament, fiind un număr de zile prestabilit (dacă la abonament, lunile variază de la 28 la 31 de zile, fără ca taxa lunară să se modifice, la cartela, taxa lunară pentru extraopțiune este fixă și reînnoirea se face la un număr de zile fix). Deci anul (la cartele) are 12 luni și 13 reîncărcări
  • reîncărcarea recurentă de pe abonament nu aduce bonusul de internet
  • nu întotdeauna este eficient reîncarcarea cu mai mult credit pentru a menține creditul activ (nu știu dacă merită încărcarea cu 100E pentru menținerea activă a creditului pentru 5 luni).

 

Terminând și cu cartelele, putem trece la ultimul serviciu mobil oferit de Orange:

 

Yoxo

 

      Este cel mai nou membru (făcându-și apariția pe piață in 2020) și a venit cu o propunere interesantă: banii înapoi pentru netul neconsumat. Probabil a fost atuul care l-a pus în față pentru a fi încercat.

      Ce oferă acum? Probabil cea mai mare flexibilitate de opțiuni active. Un alt mare avantaj raportat la cartele și abonamentele tradiționale este dat de flexibilitatea schimbării în timpul jocului a opțiunilor active, chiar suprapunerea unora care ar putea incompatibile la abonamente sau la cartelele tradiționale.

 

      Ce dezavantaje are? Păi să numim câteva:

  • nu există asistentă fizică
  • asistenta telefonică este contra cost
  • dependența de aplicație pe un dispozitiv cu Android sau IOs
  • nu există alternative de plata în afară de cardul bancar (cel puțin nu încă)

 

 

Și acum întrebarea cea mare: care dintre servicii este cel mai bun? Răspunsul este la fel de simplu ca întrebarea: depinde de necesitățile fiecăruia:

  • Cui îi este mai util să administreze mai multe numere și are și servicii fixe, abonamentul tradițional este cel recomandat
  • Cui îi place libertatea de mișcare și dorește multe resurse, atunci cartela Prepaid îi este „aleasa”
  • Cui îi place să plătească mai puțin și nu este „vetetă” pe internet, Yoxo ar putea fi soluția optimă

 

Evident, o soluție universal valabilă nu există deoarece fiecare dintre noi este diferit și necesitățile fiecăruia sunt altele.

 

            Voi ce părere aveți? Ce am uitat să trec (atât la plusuri, cât și la minusuri)?

16 Răspunsuri 16

vladut12am
Cunoscător certificat

Salutare!

Ai făcut o comparație foarte bună între oferte.

Fiecare este liber să-și aleagă ce-și dorește, iar pentru cei nedumeriți și nehotărâți acest topic este binevenit și de mare ajutor.

Aș mai completa cu un plus la Yoxo: prețurile abonamentelor sunt fixe și în lei, cu TVA inclus.

Anonim
Neaplicabil

Din anul 2007 și pana acum am avut doar abonament, dar pe viitor ma gândesc să trec pe prepay 🙂

FLo1
#StarMember

Frumos sintetizat. Așa cum am menționat pe mai multe topicuri, momentan sunt fan PPY. Motivul? Avantajele sunt mai multe PRO decât contra și cântăresc mai greu decât un PPD, fie el standard sau Yoxo. Totuși nu înseamnă că nu accept abonamentul, înturcât am avut și (mai) am abonament, am avut chiar și Yoxo. Totuși cu PPY parcă ”tandrețurile” sunt mai aparte 😇. Și de ce să ai alternative în familie? Simplu: Nu e o soluție să ai personal mai multe numere, însă o regulă o consider de bază: ouăle nu se pun în același coș. Adică e bine să vezi cum se comportă și abonamentul și PPY și chiar Yoxo. Surprizele apar de pretutindeni, în funcție de nevoi, în funcție de context și chiar de campanii. 

Concluzie: Alegerea e dificilă în multe cazuri, însă oricare ar fi această alegere, pentru binele personal considerați-o <alegerea perfectă>😉

Pe partea de Prepay chiar ma gandeam la tine (stiind ca iti este mai utila).

Vio73
#StarMember

Salutare!

Foarte bine explicat, pe înțelesul tuturor!

Eu folosesc abonament aproape dintotdeauna, dar ocazional am folosit și folosesc și prepay, mai mult pentru date mobile, în deplasare, dar asta se întâmplă rar. Nu știu de ce, dar mi nu îmi place să folosesc doar prepay, chiar dacă este mai ieftin decât abonamentele. Poate și din cauză că abonamentele îți oferă un grad de stabilitate și pot lua telefoane reduse, așa cum ai spus și tu.

Mulțumim pentru explicații, care sunt foarte bune, cum au explicat și colegii!

TheSpecialist
Maestru

Foarte bun topicul ! 
Personal sunt fan abonament. Nu am mai avut un PrePay de când era 60 de cenți sa suni in afara rețelei. 
Pt mine abonamentul e mai comod, ma scapă de grija reîncărcarilor. In plus având de la Orange și net și tv, imi este ușor sa le țin pe toate sub același acoperiș ( My Orange). 
Și, din ce am mai observat de-a lungul timpului, PrePay—ul mai da rateuri la reîncărcare ( ba nu apare creditul , ba nu s-a activat o opțiune, ba a dispărut din credit, etc ). La abonament nu am pățit niciodată și nici nu am auzit sa se reactiveze resursele parțial. 

arsradu
#StarMember & March's Problem Solver

Salut,

Cateva mentiuni din partea mea:

  • probabil o scapare in topicul initial, dar exista si abonamente fara telefon (nu doar cu telefon redus sau neredus). Sau e acoperit de varianta "fara telefon redus"? Daca da, e ok. Eu ziceam doar ca nu e doar fara telefon "redus" (adica cu telefon la pret intreg), e si fara telefon. 
  • la Prepay, exista 5G incepand cu optiunea de 6 Euro (fara TVA, intr-adevar).
  • la abonamente, problemele (si le-as pune la dezavantaje) ar fi:
    1. acea perioada minima contractuala nu doar ca te tine "legat de glie", dar daca vrei sa pleci...vei avea de platit despagubiri.
    2. asa cum s-a intamplat si la Orange (si nu numai), te poti trezi cu abonamentul marit peste noapte, cu notificare...sa-i zicem mai putin vizibila. Adica cu sanse mari sa nu fie vazuta si modificarea..."acceptata".
    3. datorita foamei de abonamente, te poti trezi cu un abonament, si atunci cand nu ti-l doresti. Cum ar fi la o reincarcare, sau schimbare de SIM. Sau in urma unui apel de la Relatii Clienti. Si din nou, e foarte greu de "desfacut". Asa ca...eu prefer lucrurile simple: fara abonament.
    4. nu intotdeauna oferta telefonica, sau din magazin, se potriveste cu cea de pe contract, sau de pe factura. Poti primi o oferta cu minute nationale "nelimitate" si sa te trezesti ca acel nelimitat nu e deloc nelimitat. Nici n-ar avea cum sa fie, dar asta e partea a doua. Apropos de asta, in T&C, nici nu e numit "nelimitat" ci "cvasi-nelimitat". Oare de ce? 🙂 Dar de ce nu scrie aceleasi lucru si in contract? Si, mai mult, daca nu e (si NU e) "nelimitat", de ce nu pun din start cat de limitat este in contract? Sau iti promit roaming, si pe contract lipseste. Nu-mi plac chestiile astea. Nu-mi place sa mi se promita marea cu sarea, si pe urma sa ma trezesc doar cu ...sarea.
    5. daca iti iei telefon, la Android soft-ul e brand-uit iar update-urile de obicei vin mult dupa ce le lanseaza producatorul pentru retail. Doar pentru ca trebuie sa treaca si pe la operator pentru "customizare"/aprobare.
    De asemenea, daca vrei sa vinzi un telefon brand-uit Orange, ii va scadea din start valoarea de resell. Si da, poti sa-l resoftezi tu, sau sa-l trimiti intr-un service. Dar...e complicat.
    6. daca vrei un telefon mai scump, din start trebuie sa alegi si un abonament mai scump, chiar daca nu-ti folosesc la nimic resursele respective. N-am inteles niciodata chestia asta. Dar...se practica, pentru ca e avantajos.

    In concluzie, abonamentele mi se par complicate, cu risc mare de nervi, stres, si potential costisitor, in special cand vrei sa inchizi unul.
  • Yoxo e ok, dar pentru mine, suportul (sau lipsa lui) este dealbreaker. Nu poti sa-mi oferi un serviciu, si cand sunt probleme, sa stau cu zilele cu problema nerezolvata, asteptand un raspuns pe chat. Inteleg ca e "100% digital" si, dupa cum ziceam si cu alta ocazie, mi se pare un proiect foarte cool, dar chestiile astea pe mine ma tin departe de Yoxo.

Asa ca, in caz ca nu era evident deja, pentru mine, #EchipaCartela e cea mai buna.

De ce?

  • pentru ca e un serviciu simplu si fara obligatii. Nu vreau sa fiu tinut cu un contract in retea. Vreau sa raman eu, de bunavoie, atat cat vreau eu, pentru ca imi place si pentru ca vreau eu sa raman.
    Si da, poti pleca si de la abonamente, binenteles. Dar, dupa cum ziceam mai sus, calatoria nu-ti va fi tocmai usoara. Pentru ca, chiar si in afara PMC,  te asigur ca nu iti va rezolva nimeni solicitarea la fel de rapid cum ar fi o plecare la prepay. Nimeni. Pentru ca binenteles ca nu. De ce sa nu complicam lucrurile daca se poate?
  • pentru ca reactivarea optiunii se face automat
  • pentru ca pot reincarca oricand inainte de "scadenta" si daca n-o fac, nu ma suna nimeni sa-mi ceara bani.
  • pentru ca eu aleg cat vreau sa consum, si pot modifica planul tarifar cand vreau eu. Nu am perioada minima contractuala, nu am un contract in primul rand, si daca vreau sa trec de la o optiune mai mare la una mai mica, sau invers, pot sa fac lucrul asta fara un telefon la relatii clienti.
  • pentru ca nu pot face niciodata cost suplimentar
  • pentru ca, spre deosebire de Yoxo, am suport full. Si la 300, si pe chat (Djingo si My Orange), si in magazinele fizice. E adevarat, la 300, e limitat la 2 apeluri/luna. Dar pentru restul nevoilor de comunicare (si in ultima perioada nu prea a fost nevoie de mai mult), ma descurc foarte bine cu chat-ul Djingo.
Client Orange

Multam de interventie:

  • Abonamentele SimOnly le-am considerat integrate in categoria "fara telefon". Merg pe premisa ca la abonamente, reducerea alocata se ofera ori la serviciu (reducere la pretul lunar sau surplus de servicii) ori la aparat.
  • mi-am imaginat topicul ca fiind unul mai generalist, intrucat preturile se vor schimba, vor aparea noi promotii, iar noile tehnologii se vor implementa de la sine pe masura ce vechile tehnologii se vor retrage (ca sa dau un exemplu: cand s-a introdus VoLTE, lansarea s-a "suprapus" cu Sasmsung S6, ulterior, pe parcursul lunilor, au inceput si telefoanele mai ieftine sa fie acceptate). La cartele, din cate stiu, VoLTE si VoWiFi sunt conditionate de o extraoptiune (oricare ar fi ea).

Legat de abonamente:

  • in cazul rezilierii inainte de termen, se platesc doar reducerile/bonusurile primite, nu si pentru perioada ramasa. Nu sunt de acord cu acest mod de calcul (as fi inclus intreaga perioada contractuala, dar alegerile sunt la 4 ani si o sacosa plina cu ceva cantareste mai mult de cat un obraz subtire).
  • legat de majorari: sunt unul din cei care a primit acea majorare si, la fel, nu sunt de acord cu ea, aceste doua puncte (cel anterior plus acesta) sunt mana in mana cu trendul clientilor din pacate.
  • abonamentele extra tin de atentia clientului care face schimbarea. Am mai spus pe alt topic cum sotia ceruse o fidelizare la un magazin si, pentru a primi o reducere mai mare, "sistemul" ii oferise inca un abonament (global, suma celor doua abonamente era mai mica cu 1E decat daca ar fi tinut doar unul singur, in conditii identice).
  • in contracte, doar unul singur am refuzat din motivele expuse de tine: urmau sa mi se instaleze servicii fixe, dar, in contract lipea 1E reducere (tineam in mod express sa existe), stiind ca este un program de fidelizare (la un mobil de minim 8E, abonamentul telefonic primea 1E reducere). Vorbisem pentru o suma, dar suma era mai mare cu diferenta care ar fi urmat sa fie scazuta la mobil (unul din numere). Mai tine cineva minte cand se putea plati cu punctele ThanYou factura? Nu intentionez sa "dau la schimb" o reducere pe beneficii pe care nu le folosesc (in continuare, 10GB sunt, practic, nelimitat pentru consumul meu).
  • legat de telefoane: merg pe premisa ca nu-l vand, ci il dau mai departe cand nu imi mai este util. Daca merg pe premisa ca vreau sa-l vand peste 2-3 ani, nu stiu la ce categorie sa ma incadrez. N-am mai vandut un telefon de vreo...8 ani cred.
  • abonament scump+telefon scump=probleme la mansarda. Nu as alege combinatia asta intrucat ce iau pe mere, dau pe pere. Un telefon scump l-as lua doar cand mi-as permite sa platesc pentru el (si as avea si puncte cu care sa-l reduc simtitor).

Poate ar fi bine ca fiecare sa-si asume dorintele. Din pacate, vad farte multi analfabeti functionali care vor telefonul X si dupa nu stiu cate luni vad o alta oferta si spun ca nu vor sa-l ajute, nu-l vor de abonat, etc. Mi-a dori si ca ANPC sa dea un test de inteligenta (clientilor). Vor avea mari suprize si nu cred ca ar ma imparti asa de bine dreptatea.

RafaHelper
#StarMember

@Pololică, eu as evita sa folosesc numere si procente daca nu am o sursa pentru aceste date.
Referitor la procentul de "cartelisti" mentionat de tine, am facut o cautare simpla si am gasit aceste date din semestrul I 2022.

23 de milioane de cartele SIM active de telefonie mobilă, dintre care 63% pe bază de abonament și 37% pe bază de cartele preplătite

Numărul cartelelor SIM cu abonament de telefonie mobilă active a înregistrat o creștere de 3%, în timp ce numărul de cartele SIM preplătite a scăzut cu 4%.

De menționat ca aceste date fac referire la toți operatori din Romania si nu am găsit informații oferite de către Orange in acest sens.

Sursa: https://economie.hotnews.ro/stiri-telecom-25955305-cati-romani-sunt-abonati-internet-telefonie-cum-i...

Nu stiu de ce am ramas cu impresia ca abonatii sunt mai putin decat cartelistii (cred ca acel procent de 60% mi-a trecut razant pe la urechi ascultand la radio, probabil vorbindu-se prin stire si de abonamente fara a avea un context anume) dar, tot in context general Digi are 100% abonati incepand cu 01.10.2023, la care as adauga numarul foarte mic de cartelisti si inainte de aceasta data, ceea ce va denatura putin interpretarea (din moment ce nu mai ofera serviciul de cartele preplatite, va trebui permanent mentionat acest lucru).

Plus ca nu stiu cum este raportat Yoxo: abonament sau cartela? Este promovat ca abonament, dar am inteles ca tehnic are la baza infrastructura prepaid (sau, cel putin o structura modificata a lor).

YOXO este văzut ca si abonament in statistici.

arsradu
#StarMember & March's Problem Solver

Yoxo este abonament, intr-adevar. Abonament cu perioada minima contractuala 1 luna, daca nu ma insel. Dar abonament oricum.

Posibil cel mai ieftin abonament de pe piata in momentul asta. :)) Nu stiu ce abonamente are Digi, dar greu sa bati un Yoxo la 9 lei. :))) E adevarat, la Yoxo sunt alte neajunsuri. Dar pretul nu e unul dintre ele. :))

Client Orange

Anonim
Neaplicabil

De astăzi eu dar și soția suntem utilizatori prepay. Am schimbat tabăra după 16 ani de abonament. Nu am mai folosit prepay de când eram tânăr puștan 

arsradu
#StarMember & March's Problem Solver

Cu aceasta minunata ocazie, da-mi voie sa te felicit calduros. 🙂 Good choice.

Client Orange