anulare
Afişează rezultate pentru 
Caută în schimb 
Ați dorit să scrieți: 

Aplicații utile pentru planificarea unei vacanțe

DanielaH
Moderator

A venit vara si cu toții ne gândim deja la concedii. Pentru că aceste perioade sunt foarte importante și le așteptăm cu sufletul la gură după un an întreg de muncă, planificarea vacanțelor pare a fi o chestiune cât se poate de serioasă. Indiferent că alegem să mergem la munte, la mare sau în alt oraș din România sau din străinătate, este bine să ne pregătim cu ceva timp înainte.

Vă propun următorul scenariu. Să zicem că m-am hotărât să plec în Japonia (daaa, chiar îmi doresc foarte mult să vizitez această țară, sper să pot ajunge cândva 😊). Cam ce-aș putea face pentru o vacanță de succes? Dacă nu știu de unde s-o apuc, există o multitudine de aplicații care mă pot ajuta.

Primii pași sunt foarte simpli:

  • Caut bilete de avion; oare sunt și curse low-cost către Japonia? (ex. Kiwi.com)
  • Caut o cazare decentă; ar trebui să fie și sigură, nu? pentru că acolo sunt cutremure dese; sau poate toate locuințele sunt sigure? 😊 (ex. Booking, Airbnb sau Hotel Tonight pentru last-minute)
  • Citesc câteva recenzii, opinii, sfaturi (ex. Tripadvisor)
  • Cum drumul până la destinație este cam lung, mă gandesc să-mi descarc niște filme în telefon sau Kindle (ex. Netflix)
  • Mă gândesc și la timpul petrecut in aeroport, fie că va fi o escală mai lungă, fie întarzieri ale curselor (ex. Lounge Buddy -  doar pentru iOS)

Și, da, scenariul continuă, am ajuns la Tokyo 😊. Ce fac mai departe? Și aici mă poate ajuta tehnologia.

  • Am descărcat în prealabil hărți cu zona pe care vreau s-o vizitez pentru a le putea accesa și offline (ex. Google Maps)
  • Poate am nevoie de un taxi care să mă ducă de la aeroport la locul de cazare? (ex. Uber; nu știu dacă merge și în Japonia, dar în alte țări din Europa are mare căutare)
  • Cu siguranță am pe listă niște obiective de vizitat, de ce nu chiar muntele Fuji? 😊 (ex. Sygic Travel)
  • Oare o să mă înțeleg cu localnicii? Nu știu dacă toți vorbesc engleză (ex. Duolingo sau chiar Google translate)
  • Nu știu exact cât valorează un Yen acolo, deci m-ar ajuta și un convertor valutar (ex. XE Currency)
  • Și, nu în ultimul rând, vreau să pot comunica mereu cu cei dragi din țară (ex. WhatsApp)

Și pentru situații neprevăzute există aplicații care ne pot scoate din impas – de ex. First aid (sper să nu fie niciodată nevoie de ea), PackPoint, SAS (ghid de supraviețuire) și chiar Flush 😊. Și nu uitați de aplicația cu lanternă. Nu știi niciodată când ai nevoie de ea.

 

DanielaH_0-1687515727406.png

 

Desigur că și escapadele spontane pot fi reușite, dar eu personal prefer să las spontaneitatea pentru weekend sau pentru un city break last minute.

Voi cum v-ați planificat concediul? Folosiți astfel de aplicații? Vă aștept să ne povestiți. Și pozele din vacanță sunt binevenite.

28 Răspunsuri 28

Pololică
#StarMember

Mi-as dori sa fac o aroganta: plecat cu masina pana in China si Japonia (apropos: daca aduc la avion inca doua trollere si platesc eu cala pentru toate...😁 Promitem sa nu facem galagie si sa fim cuminti 🤐. La intoarcere vedem daca mai gasim drumul spre aeroport... 😎).

In alta dezordine de idei, la plecarea in concediu prefer sa urmez urmatorii pasi:

  • verificare pe Booking (sau Trip.com) sa vad ce preturi gasesc. Ofera o oarecare siguranta la cazare (bine, cand am fost in Turcia, acum 2 ani, rezervasem la un hotel (Robin Hood...) 6 nopti si, dupa 3 zile m-am trezit cu programarea anulata (nu mi-au raspuns de ce), dar am ales alt hotel (Kare) si parca a fost mai bine). Evident, Sf Goagal este de ajutor pentru diverse recenzii (indiferent de limba)
  • cu cateva zile inainte de plecare (avand masina pe GPL, costul cu avionul nu prea este justificat, plus ca, daca nu intentionez sa stau prea mult intr-un loc, nu imi place sa depind de o cazare anume) descarc harti offline (avand Huawei, merg pe mana Petal Maps si, ca rezerva HereWeGo (fostele harti Here de pe telefoanele cu Windows), plus Waze in caz de forta majora)
  • Tot din experienta Turcia (unde de la Edirne la Istanbul am facut la fel de mult ca de pe centura Istanbulului pana la cazare), am luat decizia sa las masina in parcarea hotelului si sa mergem pe jos sau sa folosim transportul in comun (si ne cam da clasa Istanbulul). La Uber am intampinat ceva probleme, in sensul ca toate comenzile au fost respinse si a trebuit sa apelam la receptie daca aveam nevoie de taxi. Pentru Bolt nu a functionat (nu erau prezenti la momentul respectiv).
  • preferand masina, recomand placearea de a merge in liniste (nu liniste la urechi, ci sufleteasca) si bucuria de explorare a noului. Vorba unui prieten: hai sa ne pierdem organizat!
  • cu localnicii ne-am inteles intotdeauna, chiar daca am ragusit mult la maini de atata vorbit prin semne pana sa apelez la ajutorul aplicatiilor de tradus. Am folosit atat Google Translate, cat si Translate (de la Microsoft).
  • apropos de valuta, intotdeauna verific pe site-ul BNR cursul sa-mi fac idee cam cat platesc. PS: un 100 Yeni = 3.20 lei, sau aproximativ 0.60 E. Cam asa imi fac conversiile, indiferent ca este Bulgaria, Ungaria sau Turcia.
  • de fiecare data degust mancarea locala. La cea asiatica, s-ar putea sa ma rezum la orez si ceva legume. Nu ma omor cu mancarea prea exotica (nu sunt fan fructe de mare).

Ca sfaturi de vacanta: nu bifati toate obiectivele turistice. Descoperiti-le pe cele care nu sunt asa vizibile. Pana acum, in cazul meu, s-a dovedit castigatoare decizia asta. In urma cu 3 ani, cand imi faceam concediu alaturi de sotie (ne serbam primul an de casatorie), am facut rezervare doar pentru primele doua nopti si, pe drum, sotia se uita ce ar fi de vizitat. In a doua zi de sedere am decis amandoi sa mergem la Gabrovo (destul de aproape de Veliko Tarnovo) nu mai stiu ce sa vizitam pe acolo. Nu stiu cum am bagat pe Hartile din telefon, dar, in loc de orasul Gabrovo, am ajuns la monumentul orasului, care era in afara lui si nu am regretat. Peisajul vazut din varful muntilor a fost extraordinar.

PS: o sa para ciudat, dar hartile Petal (ale Huawei) nu au China ca ... harta (nici online, nici ca descarcare).

Savuros comentariul! Iar pozele absolut superbe! Mulțumim!

Noi sa fim sanatosi! Prima amenda (de parcare) am primit-o in Sofia (taloanele de parcare se vindeau la o toneta de transport in comun si, pana m-am intors la masina deja ma aveam caracatita pusa). Noroc cu doamna receptionera de la hotel ca i-a chemat pe cei de la parcari sa-mi dea jos fructul de mare. Am evitat sa le spun ceva in romana. Si acum am banuiala ca ar fi inteles (orice as fi zis).

Apoi a urmat o amenda de viteza la intoarcere (de data asta in tara, in orasul Magurele, cel cu Institutul de Fizica Pamantului). Pentru cine nu stie, intrarea de dupa centura este o linie dreapta de 4 km (intre pod si intrarea oficiala in Bucuresti). Din sensul opus (cei care veneau spre Magurele) n-a dat nimeni flash-uri si am ramas sa zambesc la poza radarului: +22km si 4 puncte. Au fost primite!

FLo1
#StarMember

La mine vacanța pe meleagurile franceze are de obicei aceiași ordine: Analiza perioadei cu vacanțe, ulterior analiza zborurilor si perioadelor convenabile ca tarif și rută. Odată găsită ruta și zborul convenabil, găsirea unei cazări este floare la ureche. Pentru Europa recomand un booking. Pentru alte țări mai sunt și alte site-uri de rezervări online, dar să se țină cont că nu toate locațiile online oferă factură, dacă este necesară.

O escapadă inițială a fost în aprilie, la NICE: Am rezervat zborul și apoi cazarea, iar apoi am schimbat datele de zbor/cazare de mai multe ori obligat de modificările efectuate de Wizz: Mai exact după ce inițial era un city-break de 3 nopți (8-11 aprilie2023), acesta s-a transformat într-unul de 3 nopți (9-12aprilie), ca apoi să revină din nou la o modificare de 3 nopți (10-13aprilie). Bineînțeles că fiecare modificare a Wizz-ului mă punea la dialog cu unitatea de cazare pentru a accepta modificarea de ”forță majoră”.FLo1_3-1687533369100.png

FLo1_4-1687533521388.png

 

Bineînțeles.... totul e bine când se termină cu bine. Peste 38 de zile o plimbare în Paris cel puțin nu-mi va aduce aceleași surprize: acolo deja sunt ca acasă, iar orice modificare este la un telefon / apel distanță, fără impedimente în modificare. .....pentru că vechimea / fidelitatea. 😎

Și DA, prefer Europa pentru siguranța călătoriilor lipsite în general de surprize la rezervare, fie că e vorba de transport, fie de cazare. Pentru Franța, Orange.FR mă scoate cu GPS-ul mobil din orice ”cărare” pierdută.... la ”autostradă pietonală” fără spaima rătăcirii. A fost la Paris, a fost la NICE, și în general de bază în astfel de situații.

Cât privește ”bagajul”.... mergând la ceva cunoscut, nici surprizele nu pot fi necunoscute și multe dintre ele sunt chiar plăcute. Așadar vacanță plăcută, oriunde ar fi aceasta.

 

Ce dor mi-ai făcut de Franța, de Paris! 😄

Cel mai relaxant și plăcut pentru mine este a ”lua Parisul la picior”. Plimbare pentru căscat ochii, vizitat eventuale obiective (pe majoritatea deja le cunosc), cu bucurie când se observă apariții noi, modificate de la un an la ... altul. Și BTW: Shoppingul e o plăcere: mai ieftin, mai plăcut, mai convenabil. Inclusiv mâncarea este mai ieftină. NU mă refer la restaurante.

FLo1_0-1687536277653.png

 

Mi-e dor si mie de Franta...off, asa e cand nu prea mai ai zile de concediu:)))

Hint: din Beauvais ai autobuz chiar din parcarea aeroportului spre Paris, biletele se pot lua online (e super mega coada acolo si e posibil sa nu ma gasesti loc liber).

Enjoy! 

DA @Anca07 , în primii ani de promenadă, stăteam la acele cozi. Ulterior am observat că se pot salva niște euroi, an de an, de an. 😁 Bineînțeles că transferul e cu acel ”navette”, însă oricum nu e grabă, la sosire: prefer și întârziu vreo 3-4 ore prin Beauvais, altfel trebuie să plimb valiza de cală după mine până la check-inul de cazare. BTW: în doi ani am fost pe Charles de Gaulle (cu Boieng-ul celor de la BlueAir, acum istorie). TAROM e scump, Ryanair nu e chiar atât de LOW pe cât pare, așa că a rămas WIZZ.

HINT: Eu mi-aș lua oricând vacanța, însă contextul familiei mă pune să caut rezervări EXCLUSIV în vacanțele școlare. Și apropos: la peste 20 de ani lucrați orice românaș are dreptul la cel puțin 28 de zile lucrătoare.... de concediu. Dintre ele, și pe sfert și tot ești câștigată dedicându-le unei escapade pariziene 😎 

True, cat despre cele 28 de zile, nu mai sunt 28 daca incepi de la 0 intr-o noua corporatie🥲

Nu Anca, acestea țin de legislație, au de-a face cu CCM-ul și (la nerespectare) cu cei de la ITM. Nu sunt mofturi de angajator. La lovele primite ca ”fidelitate”(ani munciți la angajator)... asta e altceva. Dacă vrei detalii... offtopic sau privat.

FLo1
#StarMember

A fost NICE.... in Aprilie2023

20230410_161729.jpg

 Terminalul Aeroportului NICE.

20230409_163428.jpg

20230409_153004.jpg

20230409_145105.jpg

20230407_223350.jpg

20230407_215657.jpg

 Urmează .... Paris.

Dela Nice la Paris... Lux și opulență 🙂

@Pololică: Nice(Nisa) e chiar accesibilă. Mai de fițe și scoruri mari sunt cele de la Cannes, Saint-Tropez, Monaco. Doar căruțele coupé decapotabile și cu mulți cai legați la alergat.... au loc pe-acolo. 🤣🤣🏎🏎

FLo1
#StarMember

Tool-uri de rezervări zboruri: vola.ro -interesant, cu o multitudine de filtre. Cel mai ok, individual pe fiecare companie de zbor în parte. La rezervări de cazări, pe lânga Booking.com sau Airbnb.com, mai regăsiți americănescul Hotels.com, un Singaporez: agoda.com, și multe altele agregate prin Trivago.ro, un fel de emag al cazărilor, dar cu rezervarea prin alte site-uri partenere.

Directbooking.ro ...este o încercare slabă de agregator.

Pentru agenții de turism.... fără număr,  dar cu preferințe individuale. Eu personal nu le prefer.