anulare
Afişează rezultate pentru 
Caută în schimb 
Ați dorit să scrieți: 

It's time to wake-up! [Hăbud, comuna Șirna, judet Prahova]

Tiki
Junior entuziast

Și uite așa 😡😡😡😡 aproape toată populația din Hăbud și din comuna Șirna (Prahova). S-au abonat acum la... DIGI 😡😡😡😡😡😡.
Nu știu ce pun la cale cei care lucrează la Orange, dar 300 de familii care aleg competiția înseamnă multe telefoane!
E timpul să se trezească 🤔

24 Răspunsuri 24

Limita Excel-ului am aflat-o si eu....incercand. :)) Deci pe asta o stiam deja. 😄

Dar da, sunt chestii pe care nu le-am luat in calcul (pentru ca nu le stiam, sau nu m-am gandit la ele). Nu ma gandeam ca inca sunt atat de multe echipamente care inca folosesc 2G-ul si care nu sunt neaparat telefoane mobile.

Well, incepe sa aiba mai mult sens acum.

Mersi! 🙂

Client Orange

Și imaginează-ți că acestea au un simplu modem, bineînțeles GPRS.... pentru că pentru jucărele și IP-uri rezervate la acest volum.... este cam prea mult deja, și mai ales inutil. Adică nu merită blocată de exemplu o adresă de IP doar pentru o simplă informație (care poate fi inclusiv ON/OFF, adică funcțional/defect) . Există locații și cu supraveghere video, dar sunt mult mai reduse ca număr. Acolo, bineînțeles, 4G-ul sau FO primează.

Da, corect. Sunt echipamente care trimit foarte putina informatie, si deci n-au nevoie de "5G" pentru asta. :))

E foarte clar. Am inteles.

Client Orange

vezi ce am scris eu...

Mda, nasol, ce sa zic. Dar daca la Digi se poate cu 4G, la Orange de ce nu? Inseamna ca problema nu e de semnal ci de bunavointa operatorului. Deci inchidem 3G-ul ca sa lasam 2G-ul, care e varza din toate punctele de vedere mai putin gradul de penetrare probabil, pentru ca ..ce? Ne e un pic prea lene sa investim in infrastructura? Si eu ar trebui sa fiu ok cu asta? :)) 

Digi cred ca a fost printre primii care au renuntat la 3G (din nou, nu mi-e foarte clar de ce). Cu toate asta....in apartament ai 4G de la Digi, nu de la Orange. Deeci...daca si Orange face la fel, exista sansa sa ai 4G de la Orange in apartament?

Ma gandesc ca, poate, ideea nu e doar de a taia 3G-ul, si a lasa 2G-ul, ci de a oferi (poate) 4G ca default. Ceea ce ar avea sens. 

Din nou, tind sa cred ca e ceva (tehnic) care ne scapa aici. Si avand in vedere ca pare sa fie un trend global, ma gandesc ca au ei o strategie comuna. Si nu cred ca este de a merge inapoi. Ar fi contra-productiv. Cred doar ca sunt unele amanunte pe care nu le-am luat in calcul, sau nu le stim.

Client Orange

vladut12am
Cunoscător certificat

Digi a închis rețeaua 3G, pentru că foarte puțini o mai foloseau și nu mai avea rostul de a o păstra pentru a consuma curent de pomană.

Nu și-a permis să închidă rețeaua 2G, pentru că destui încă au acele feature phone-uri, mai ales seniorii care folosesc telefonul doar pentru a apela și a fi sunat.

Așa că au migrat tot spectrul rămas în urma închiderii 3G în 2100 MHz pe 4G în 2100 MHz, având acum o lățime de bandă de 15 MHz, iar ceea ce a rămas în urma închiderii 4G în B8 care a fost înlocuită cu 4G în B20, a fost migrat pe 2G în 900 MHz, lățimea de bandă fiind acum de 5 MHz, înainte fiind doar 2 MHz disponibili.

Dacă facem o analogie între Digi și Orange, cu siguranță, sunt mult mai mulți care încă folosesc voluntar sau involuntar 3G la portocală decât cei care sunt la operatorul albastru.

Telefoanele sunt setate sa-si ia cel mai bun semnal disponibil dintre 2G/3G/4G/5G etc. Si sa faca fallback in caz ca nu exista semnal suficient pe treapta superioara. Daca 3G ar fi disponibil, cu siguranta telefonul si-ar lua 3G, nu 2G. Deci...va fi mai folosit 3G-ul decat 2G, prin simplul fapt ca telefonul se conecteaza automat la el. 🙂

Faptul ca inca sunt telefoane cu 2G, e foarte adevarat. Dar din nou, intre cele doua, avand in vedere cata lume foloseste un smartphone, chiar si persoane in varsta, as zice ca sansele sunt mult mai mari ca ele sa fie pe 3G/4G...decat pe 2G. Adica, daca argumentul e ca se foloseste mai mult 2G-ul decat 3G...nu sunt foarte sigur ca e tocmai corect. 😄 Deci...e mai ineficient sa pastrezi 3G-ul (dpdv costuri)...care e mai folosit decat 2G-ul, dar se inchide totusi 3G-ul? That makes no sens to me. :))

"Așa că au migrat tot spectrul rămas în urma închiderii 3G în 2100 MHz pe 4G în 2100 MHz, având acum o lățime de bandă de 15 MHz, iar ceea ce a rămas în urma închiderii 4G în B8 care a fost înlocuită cu 4G în B20, a fost migrat pe 2G în 900 MHz, lățimea de bandă fiind acum de 5 MHz, înainte fiind doar 2 MHz disponibili."

Eh, asta are mai mult sens pentru mine. Deci ideea nu e doar de a inchide 3G-ul, ci de a avea mai multa banda pentru 4G.

Banuiesc ca nu se putea face miscarea asta in combinatie cu 2G-ul, nu? Adica sa puna 2G-ul in "contul" 4G-ului, si restul pe 3G? Intreb doar. Era/este vreun impediment tehnic pentru chestia asta?

Client Orange

vladut12am
Cunoscător certificat

Ba se putea din punct de vedere tehnic să migreze spectrul alocat pentru 2G pe 4G. Este posibil.

Dar, are sens? Merită efortul făcut? Să zicem dacă sunt 5 MHz pe 2G și "se fură" 3 MHz pentru 4G în aceeași bandă, unde se ajunge? Sau dacă a pornit 2G, de ce să îl închidă atât de repede știind că ani de zile a trăit doar cu 3G și 4G?

A fost un eșec pentru Digi atunci când a închis 3G în 900 MHz la nivel național și a activat la schimb 2G (2 MHz) + 4G (3 MHz) pe aceeași bandă, pentru că nu acoperea suficient din întreaga populație (minimum 98 %) cu 3G în 2100 MHz și își lua amendă de la ANCOM. Așa că ce a făcut?

La licitația de la sfârșitul anului 2021, Digi a reușit să obțină dreptul de a utiliza spectrul alocat pentru frecvențele de 800 MHz, 2600 MHz în FDD și 2600 MHz în TDD (detalii aici), iar din 2022 a început să acopere cu 4G în 800 MHz prin țară.

Și mai târziu, a dat acel comunicat oficial că renunță la rețeaua 3G.

Treptat, a venit cu 4G în B20, iar după ce a pus pe toate stațiile dintr-un județ B20 sau a făcut swap la alt vendor (după caz), oprește de la butoane 3G în tot acel județ și dă la schimb 5 MHz pe 4G în B1, 4G în B8 este închis, iar cei 3 MHz trec pe 2G în 900 MHz.

Și uite așa, Digi ajunge într-un an câți alții în șapte #1 la acoperirea de voce, conform ANCOM. Este drept că a mai pus multe site-uri prin țară și se vede lucrul ăsta.

Asta este toată povestea.

Blue12
Senior

https://techbuzz.att.com/explainers/att-is-shutting-down-its-3g-network-heres-how-to-prepare/

At&t au inchis de catava vreme reteaua 3G. Frumos ar fii sa faca si operatorii din Romania ce au facut cei din State: telefoane 4G gratuite sau la pret redus pentru cei care inca folosesc 3G/2G. Dar asta nu cred ca se va intampla

Imi iau singur telefonul. Ei sa vina cu semnalul ca lumea. 🙂

Client Orange